Јове Г. Поповића 9, Врбања, Бања Лука
12. децембар 2023.

Отворена стоматолошка амбуланта у нашој школи

ЈЗУ „Дом здравља“ у Бањој Луци је отворио десету по реду школску стоматолошку амбуланту у Основној школи „Станко Ракита“. Директорица ЈЗУ ,,Дом здравља” у Бањој Луци доц. др сци. мед. Невена Тодоровић је том приликом нагласила како је ово десета школска стоматолошка амбуланта на подручју града Бање Луке, те да је иста намијењена узрасту до 18 година и за одрасле пацијенте. -Прошле године смо добили допис од стране Савјета МЗ Врбања са молбом да се у склопу ове школе отвори стоматолошка амбуланта. Простор који смо имали на располагању је испуњавао услове, те смо ми затражили од Града да приступимо изради елабората. Покушавамо да свим грађанима учинимо примарну здравствену заштиту што доступнијом, те управо због тога ширимо мрежу амбуланти на територији нашег града – истакла је директорица Тодоровић и додала: -Дом здравља Бања Лука је властитим средствима и средствима Града Бањалуке, уз подршку Савјета МЗ Врбања адаптирао и опремио стоматолошку амбуланту у простору ОШ „Станко Ракита“. Отварању амбуланте су поред руководства Дома здравља присуствовали и Министар здравља и социјалне заштите, Градоначелник Бањалуке, предсједник Скупштине града, руководство школе и представници Савјета МЗ Врбања. Министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић честитао је Дому здравља и Граду на реализацији овог пројекта.

-Град Бања Лука и Дом здравља ријешили су иницијативу коју су покренули чланови ове мјесне заједнице. Прича о школским амбулантама почела је прије шест до седам година када смо кренули у пројекат, са циљем да будемо ближи дјеци и да амбуланте смјестимо у школу. Дом здравља, увијек напомињем, представља одличан модел развоја школске стоматологије, који лично представљам у целој Републици Српској – рекао је министар Шеранић. Градоначелник Града Бањалука Драшко Станивуковић је том приликом рекао да је велика част бити дио отварања модерне опреме школске стоматолошке амбуланте. – Када причамо о овој стоматолошкој амбуланти, уложили смо око 30 хиљада КМ, на молбу нашег Дома здравља, са чијим руководством имамо одличну сарадњу, те смо недавно заједно отворили потпуно нову амбуланту породичне медицине у насељу Драгочај – поручио је градоначелник.

Доктор стоматологије, Јелена Клепић, додала је како је у свих десет стоматолошких амбуланти на подручју града распоређено око 33 хиљаде дјеце. -Стоматолошкој амбуланти која се налази у склопу ове школе припадаће дјеца из Врбање и Дебељака. Такође, услуге могу добити и дјеца из МЗ Чесма и Ада. Укупан број дјеце која ће гравитирати овој амбуланти је нешто више од хиљаду – истакла је она. Љубо Нинковић изразио је задовољство што је предсједник овог пројекта реализован на задовољство свих. -Срећан сам и задовољан због почетка рада ове школске стоматолошке амбуланте, посебно јер сам ја овде завршио своје основно образовање и срећан сам због дјеце која сада иду у школу – рекао је предсједник Скупштине. Директор ОШ „Станко Ракита“, Дарко Бранковић, искористио је прилику да изрази задовољство што је ова школа добила стоматолошку ординацију, док је председник Савјета МЗ Врбања Душан Јањић истакао како су мјештани задовољни оним што је урађено, те се захвалио директору Невени Тодоровић и свима који су били дио овог пројекта.

Категорије: Опште