Јове Г. Поповића 9, Врбања, Бања Лука
10. јул 2024.

„Kočićeva nagrada“ Matiji Bećkoviću

BANJALUKA – Pjesnik Matija Bećković novi je laureat „Kočićeve nagrade“, saopštio je danas žiri koji je radio u sastavu Duško Pevulja, predsjednik, te Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, članovi.

Kako je navedeno u saopštenju žirija, Matija Bećković je nesumnjivo vodeći savremeni srpski pjesnik, ali pored toga, i više od toga, on je zastupnik poezije, možda i posljednji dokaz da je poezija živa i djelotvorna i u vrijeme koje joj je izrazito nesklono.

„U vrijeme kad se pjesničke knjige štampaju u tiražima od stotinjak primjeraka koje slabo ko čita, Bećkovićeve knjige se doštampavaju u velikim tiražima, a na njegovim pjesničkim večerima ljudi se tiskaju kao na koncertima popularne muzike. On je stekao ogromnu, široku popularnost, a da pritom ništa od visokih umjetničkih kriterijuma nije žrtvovao ni iznevjerio, što zaista mogu samo rijetki, oni najveći stvaraoci. Njegovo djelo, stvarano preko šest decenija, toliko je obimno i iznutra toliko raznoliko, da ga zaista nije moguće sagledati samo s jedne strane, niti estetski valorizovati samo jednim aršinom“, saopštio je žiri.

Kao ilustraciju stvaralačkih dometa tog djela, kako se dodaje u saopštenju, treba navesti tek jednu stavku – ono što se poslije Njegoša činilo ne samo poetski nego civilizacijski i kulturološki nemogućim, ostvareno je u Bećkovićevoj dijalekatskoj poeziji, u njegovom takozvanom rovačkom troknjižju (Reče mi jedan čoek, Međa Vuka manitoga, Lele i kuku) – deseterac je istovremeno počeo i da pjeva i da misli u višoj, filosofskoj ravni, i to sedamdesetih godina prošlog vijeka, kad se već odavno mislilo da je umjetnički mrtav.

„Ali pjesnik nije stao na tome, on se stvaralački neprestano mijenjao i mijenja i danas kad, sa osamdeset i pet godina, još uvijek pjeva mladićki poletno“, navodi žiri.

Za svog dugog pjesničkog vijeka, kazuje žiri, Matija Bećković je bio slavljen, hvaljen i često nagrađivan pjesnik.

„Tim više čudi činjenica da mu do sada nije dodijeljena ‘Kočićeva nagrada’, koju on po svemu zaslužuje, jer je visokim dometima svoga djela postao, poput Kočića, istinski narodni pisac čije su riječi odavno ušle u poslovički rječnik jezika i naroda kojima pripada“, zaključeno je u saopštenju žirija.

Категорије: Опште